CBD's new ride!

A place to post photos and discuss your car.
Rope-Pusher
Master Standardshifter
Posts: 10455
Joined: Mon Mar 16, 2009 3:44 pm
Cars: '08 Jeep Liberty
Location: Greater Detroit Area

Re: CBD's new ride!

Postby Rope-Pusher » Fri Dec 02, 2016 6:31 pm

theholycow wrote:You may be the first person I've ever seen on the internet to use the correct "lo and behold" instead of "low and behold". Image

While it's certainly likely that the sensor failed after you disturbed an unseen piece of dirt or bumped the sensor, do triple-check that you didn't slightly loosen the connector or the sensor's mount, yank the cable so it loosened elsewhere, disturb a marginal wire that finally broke inside its jacket, or worst of all, mess up the timing or the camshaft's bearing so the sensor is sending an accurate signal that describes messed up timing and therefore sets the camshaft sensor code.

He meant to type "low", but his "w" key is sporadic.
'08 Jeep Liberty 6-Speed MT - "Last of the Mohicans"

User avatar
watkins
Master Standardshifter
Posts: 15670
Joined: Sun Jul 01, 2007 12:42 am
Cars: 1999 Saab Viggen
Location: Salem, MA

Re: CBD's new ride!

Postby watkins » Fri Dec 02, 2016 11:55 pm

theholycow wrote:While it's certainly likely that the sensor failed after you disturbed an unseen piece of dirt or bumped the sensor, do triple-check that you didn't slightly loosen the connector or the sensor's mount, yank the cable so it loosened elsewhere, disturb a marginal wire that finally broke inside its jacket, or worst of all, mess up the timing or the camshaft's bearing so the sensor is sending an accurate signal that describes messed up timing and therefore sets the camshaft sensor code.

This is why Im glad I dont have any cam sensors. My prone-to-fail crank sensor is painful enough.
Image

User avatar
noob5,000,000
Master Standardshifter
Posts: 9352
Joined: Wed Nov 15, 2006 10:57 pm
Cars: 1986 Mazda RX-7 x2
Location: Sterling Heights, Michigan
Contact:

Re: CBD's new ride!

Postby noob5,000,000 » Wed Dec 07, 2016 7:46 pm

Neat! That's a good looking car.
1986 Mazda RX-7 sport ^ parts car status!
1986 Mazda RX-7 base > Project car

User avatar
comingbackdown
Master Standardshifter
Posts: 7399
Joined: Tue Jan 30, 2007 3:17 am
Cars: 99 Ram 2500, 86 Ford LTD
Location: Ohio
Contact:

Re: CBD's new ride!

Postby comingbackdown » Fri Dec 09, 2016 1:00 am

Well, this turned into a shit fest. Nothing at all to do with the cam sensor. It started running worse and worse, so I parked it when it finally barely started. Decided to check the timing after trying a different cam sensor with no improvement. Cams were both two teeth out of sync with the crank. Thought sure we screwed up, fixed it...and a little more than a day later, CEL is back on...same code, and the same behavior began. Pull the crap off to get the upper timing cover off and found this time they're both one tooth out of sync. I asked a professional mechanic for his opinion and he agrees with me. Odds are pretty heavy that the brand new tensioner is junk out of the box. So I'm going to see if I can get a partial refund on the kit and go blow the obnoxious amount of money on an OEM tensioner.

:evil: :evil: :evil: GRRRRRRRRRR!
Image
1999 Ram 2500 4x4 360, 1986 Ford LTD 3.8L, 1983 Yamaha Venture Royale 1200

User avatar
comingbackdown
Master Standardshifter
Posts: 7399
Joined: Tue Jan 30, 2007 3:17 am
Cars: 99 Ram 2500, 86 Ford LTD
Location: Ohio
Contact:

Re: CBD's new ride!

Postby comingbackdown » Mon Jan 02, 2017 4:37 am

Problem seems to be solved. Aftermarket sensor seems to have been a dud. Nice. Swapped in an OEM part (the one that originally came off it) CEL popped off after a long test drive with a few stops, hasn't come back on. The timing is now correct, after replacing the dud aftermarket tensioner with an OEM part... for a measly $117. Hoooooooly F*CK they're proud of that shit. So I did the timing job three times in two weeks. I can confidently say I have some idea what I'm doing as far as a timing job on a Hyundai Delta motor. More pics coming soon! First though, she needs a bath! Damn salt...
Image
1999 Ram 2500 4x4 360, 1986 Ford LTD 3.8L, 1983 Yamaha Venture Royale 1200

Rope-Pusher
Master Standardshifter
Posts: 10455
Joined: Mon Mar 16, 2009 3:44 pm
Cars: '08 Jeep Liberty
Location: Greater Detroit Area

Re: CBD's new ride!

Postby Rope-Pusher » Mon Jan 02, 2017 4:57 pm

comingbackdown wrote:Image
Damn salt...

Fickset
'08 Jeep Liberty 6-Speed MT - "Last of the Mohicans"


Return to “Members' Cars”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests